OPINIE O SYTUACJI NA RYNKU PRACY I ZAGROŻENIU BEZROBOCIEM LUDZI MŁODYCH

SYTUACJA NA KRAJOWYM RYNKU PRACY
Ogólną sytuację na rynku pracy w Polsce respondenci oceniali ostatnio w marcu. Od tego czasu oceny niemal się nie zmieniły.Nadal 7% ankietowanych postrzega tę sytuację pozytywnie, większość zaś (67%, spadek o 2 punkty) - negatywnie.
Wyniki uzyskane w naszych badaniach w ostatnich ośmiu latach potwierdzają obserwacje poczynione w marcu tego roku, iż rzeczywista sytuacja na rynku pracy w Polsce kształtuje społeczne oceny w tym zakresie. Niezmienność obecnie odnotowanych opinii
badanych jest wynikiem stagnacji, jaką obserwujemy na rynku pracy.
Pozytywne opinie częściej od innych deklarują osoby młodsze, w wieku od 18 do 34 lat, badani z wyższym wykształceniem, respondenci dobrze sytuowani, żyjący w dobrych warunkach materialnych, a także kadra kierownicza i specjaliści. Generalnie jednak we wszystkich grupach społeczno-demograficznych przeważają negatywne opinie na temat rynku pracy w Polsce. Są one tym częstsze, im badani są starsi, mniej wykształceni, mają niższe dochody i gorzej oceniają własne warunki materialne. Krytyczne opinie odnotowujemy najczęściej wśród osób z wykształceniem zasadniczym zawodowym, emerytów i rencistów, robotników wykwalifikowanych, a także, co zupełnie nie dziwi, wśród osób bezrobotnych.

Z dłuższej perspektywy czasowej widać wyraźnie, iż obecne przewidywania respondentów są znacznie gorsze od notowanych w latach 2005-2008, jednak bardzo powoli się poprawiają. Można zatem wnioskować, iż społeczeństwo polskie jest świadome wciąż
istniejącego kryzysu gospodarczego, ale jednocześnie liczy, iż w ciągu roku sytuacja na rynku pracy zmieni się na lepsze.

CBOS Centrum Badania Opini Społecznej

dodano 05 styczeń 2010 18:59:54