Europejski Dialog Społeczny

Dialog społeczny na poziomie europejskim pomiędzy reprezentatywnymi organizacjami związków zawodowych i organizacjami pracodawców jest elementem kluczowym dla zrównoważonego rozwoju w polityce społeczno-ekonomicznej Unii Europejskiej.

Kompromis partnerów społecznych na poziomie europejskim skutkuje wypracowywaniem szeregu porozumień ramowych, które w zamyśle powinny być promowane przez krajowe związki zawodowe i organizacje pracodawców w poszczególnych krajach Unii Europejskiej oraz implementowane do krajowego ustawodawstwa i stosowane w praktyce.

Do najważniejszych uzgodnień ramowych europejskich partnerów społecznych należą: ramowe porozumienie dotyczące stresu w miejscu pracy, ramowe porozumienie dotyczące molestowania i przemocy w miejscu pracy, ramowe działania na temat równości względem płci, wspólna analiza europejskich partnerów społecznych: „Kluczowe wyzwania stojące przed europejskim rynkiem pracy”.

W europejskim dialogu społecznym stronę pracowniczą reprezentuje Europejska Konfederacja Związków Zawodowych (ETUC), a pracodawców trzy centrale: (1) BusinessEurope (d. UNICE) zrzeszająca głównie pracodawców sektora prywatnego, (2) Europejska Organizacja Pracodawców Sektora Publicznego (CEEP) zrzeszająca głównie pracodawców sektora publicznego oraz (3) Stowarzyszenie Rzemiosła, Małych i Średnich Przedsiębiorstw (UEAMPE) zrzeszające głównie pracodawców sektora małych i średnich przedsiębiorstw.

Członkami Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych jest Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych i NSZZ „Solidarność”. Członkiem BusinessEurope jest PKPP „Lewiatan”, CEEP – Konfederacja Pracodawców Polskich, a UEAMPE – Związek Rzemiosła Polskiego.

Kluczowe wyzwania stojące przed europejskim rynkiem pracy (plik PDF)

Dyrektywy są dostępnę tutaj.

Dodano 29 październik 2009 12:02:29